Myten om Welsh Corgi Pembroke


Hur och när Welsh Corgi Pembroke och dess norra kusin, Welsh Corgi Cardigan, uppkom vet ingen. Walesarna själva säger att den lilla kraftiga corgin har varit en vanlig syn som boskapsväktare och gårdvar i Wales under flera hundra år.

Då corgin verkar ha existerat i Wales sedan urminnes tider, är det inte överraskande att många sagor och legender har berättats från en generation till en annan.

En av dessa legender, som är både charmerande och lite mystisk, berättar om hur corgin kom att leva på Wales sydvästra kullar. Legenden säger att två barn, som vaktade familjens boskap, en dag fann två valpar som de trodde var små rävar. När barnen tog hem valparna sades det att de små hundarna var en gåva av féerna. Enligt legenden använde sig småfolket av de små hundarna antingen till att dra deras vagnar eller som älvornas springare.

Allt eftersom de små rävlika hundarna växte, lärde de sig att hjälpa sina mänskliga följeslagare med att vakta över boskapen, en uppgift som blev ett arbete för deras ättlingar under flera hundra år.

Om någon någonsin skulle tvivla över sanningshaltenav denna legend, så kan man fortfarande på dagens corgi se märken efter de små sadlarna älvryttarna använde över skuldrorna.

Source: Deborah S. Harper, The New Complete Pembroke Welsh Corgi,

Howell Book House, 1994